The wishlist name can't be left blank

Blog vogels ondersteunen tijdens het kweekseizoen

Banner_blog_aves_kweek_header

In deze tijd van het jaar zijn voor de meeste binnen kwekers de voorbereidingen in volle gang en een aantal zijn al met de kweek begonnen. Voor iedere kweker is het kweekseizoen één van de hoogtepunten van de liefhebberij. De vogels zijn geselecteerd en iedere dag wordt het licht verder aangepast. Door het langzaam verlengen van de dagen middels kunstmatig licht wordt de hypothalamusklier in de hersenen geactiveerd. Hierdoor worden hormonen geproduceerd voor de voortplanting.

Het is spannend om af te wachten of ze gaan paren, er bevruchte eieren zullen komen die uitgebroed worden en afwachten of de ouders ze groot zullen brengen.

Natuurlijk moeten de vogels goed voor het kweekseizoen in optimale conditie zijn en klaar voor de zware taken die gaan komen. Het uitbroeden van de eieren en het grootbrengen van de jongen kost veel energie.

Eivoer

Naast voldoende rust, een goede omgevingstemperatuur passend bij de soort die gekweekt wordt, verlichting en goed dagelijks voer, is voor de opfok ook een goed eivoer erg belangrijk. Dat is er in kant en klare samenstelling, maar je kunt het zelf ook bereiden. Bij dat laatste is Aves Opfok onmisbaar. Dit product wordt al jaren door veel kwekers gebruikt.

Eivoer bevat alle essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Het voedingsadvies is om te starten met het eivoer vanaf 2 weken voor het koppelen of voor dat het eerste ei wordt verwacht. Het is goed om de jonge vogels dit eivoer te blijven verstrekken tot de eerste rui voorbij is. Daarna kun je het eivoer aanmaken met Aves Kracht.

Aves Opfok is een premix voor het maken van een compleet vers ei-opfokvoeder voor zaadetende vogels, zoals kanaries, Europese cultuurvogels, prachtvinken, grasparkieten, agaporniden, grote parkieten en papegaaiachtigen.

Het recept voor het maken van eivoer

Meng 3 beschuiten (30 gram) of 8 maatschepjes beschuitmeel of 40 gram gedroogd brood met 1 maatschepje Aves Opfok (5 gram). Dit mengsel met een gekookt (7 minuten) gepeld ei in een mixer fijn malen. Dit geheel laten afkoelen en bewaren in de koelkast. Voer gemaakt met beschuitmeel 1 maal per week vers klaarmaken; voer gemaakt met brood 2 maal per week vers klaarmaken.

Voor het recept van eivoer kun je zoals beschreven, beschuit of gedroogd brood gebruiken. Maar ook Beschuitmeel is een optie.

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid is niet altijd vanzelfsprekend. Toch kun je de vruchtbaarheid van je vogel ondersteunen. Bijvoorbeeld met Avian Tarwekiemolie met Vitamine E.

Vitamine E bevordert de doorbloeding en ontwikkeling van een goede huid en bevedering. Daarnaast stimuleert het de vruchtbaarheid en spierontwikkeling.

Geef je liever een poeder, dan is Avian Vitamine E een oplossing. Het kan in water opgelost worden of door het (ei)voer worden gemengd.

Calcium

Naast een goede conditie, voldoende rust, licht en goed voer is ook calcium onmisbaar. Calcium is belangrijk voor de opbouw van de eierschaal en voor de opfok van jonge vogels. Kalk wordt eerst door het bloed opgenomen en in het lichaam van de pop, op de beenderen afgezet. Later wordt de calcium gebruikt voor de eierschaal.

Avian Calciferol bevat naast calcium, magnesium en Vitamine D3. Dat laatste is van belang voor een goede opname van de calcium.

Ook Avian Vita-Kalk is een ideaal product om jouw vogel te voorzien van extra calcium.

Avian Vita-Kalk is een verrijkt calciumpreparaat waaraan vitaminen en mineralen zijn toegevoegd, zoals vitamine D3.

Veel succes met de kweek !

Banner_blog_aves_kweek