The wishlist name can't be left blank

blog stress bij vogels

Header_banner_blog_stress_bij_vogels_

Helaas krijgt elke bijna elke vogelliefhebber er wel eens mee te maken. Maar wat is stress en wat kun je doen om je vogel te ondersteunen? In deze blog lees je er alles over.


Wat is stress?


Stress betekent niet anders dan spanning of druk. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam en stress brengt het lichaam in paraatheid en alertheid. Daarnaast wordt het hormoon adrenaline aangemaakt. Dit noemt men ook wel het vecht- of vluchthormoon. Toch kan het lichaam een bepaalde mate van kortdurige stress verwerken. Indien de vogels dagelijks een gevarieerd rantsoen met de benodigde vitaminen en mineralen verstrekt krijgen zijn de gevolgen van een korte periode van stress minimaal. Echter, wanneer de stress te lang aanhoudt kan dit gevolgen hebben voor de vogel.

Oorzaken van stress


Stress bij vogels kan door veel verschillende oorzaken ontstaan.
Toch kun je het ontstaan van stress bij je vogel helaas niet altijd voorkomen. Oorzaken kunnen zijn pijn, verkeerde voeding, aanpassingen in het verblijf, het opvangen voor transport naar nieuwe verblijf, andere eigenaar, tentoonstelling of bezoek aan de dierenarts. Daarnaast kan een oorzaak ook liggen in de huisvesting van de vogels. Zijn de vogels gehuisvest in een te klein verblijf of samen met concurrerende vogels? Hierdoor wordt de leefruimte van de vogel dusdanig beperkt waardoor het moeilijk is om afstand te nemen van soortgenoten of concurrerende vogel soorten.

Stress herkennen


Het is altijd belangrijk om stress bij je vogel serieus te nemen. Langdurig aanhoudende stress is voor iedere vogel gevaarlijk. Zie je dat je vogel een verminderde eetlust heeft, apatisch in zijn verblijf zit of aan het verenpikken is? Wacht dan niet langer en ga indien nodig met je vogel naar een vogelarts. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf al kunt doen om het je vogel iets comfortabeler te maken. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk rust voor je vogel is, dat hij de juiste voeding krijgt en verwijder stressfactoren. Zit hij in een te grote groep, met concurrerende vogels of is het verblijf te klein? Dan kan het zinvol zijn om de groep kleiner te maken of te splitsen. Zorg daarnaast altijd voor voldoende leefruimte.

Gevolgen van stress


Wanneer een vogel voor langere tijd aan stress wordt blootgesteld kan dit leiden tot apatisch gedrag, verminderde eet- en drinklust, verminderde weerstand met als gevolg ziektes en verenplukken. Ook voer is een belangrijke factor. Als je vogel verkeerd voer krijgt of een sterk verminderde eetlust heeft, kan dit leiden tot vitamine tekorten. Verminderde opname van vitamines kan zorgen voor nog minder eetlust en problemen met de spijsvertering.

Ondersteunende producten


Gelukkig zijn er middelen om je vogel te ondersteunen.
Aves Stressmix ( met extra Vitamine C) bevat volledig wateroplosbare vitaminen en mineralen en sporenelementen die je vogel helpen om in de juiste conditie te blijven.

Afbeelding_blog_stress_bij_vogels